Όλα τα παιδιά γράφουν το γράμμα για τον Άγιο Βασίλη. Η μικρή Άννα αυτό που του ζητάει είναι να πλημμυρίσει με αγάπη, χαρά και αισιοδοξία το μικρό χωριό στο οποίο κατοικεί. Άραγε ο Άγιος Βασίλης θα της φέρει αυτό που ζητά; Ένα χριστουγεννιάιτκο ηχογραφημένο παραμύθι για την προσφορά, την αγάπη και τη θετική σκέψη για τη ζωή…
Ακούστε:
Συγγραφέας:
Αλεζίδου Ελένη
Χαρακτηριστικά:
Κατάλληλο για παιδιά 3-6 ετών
Πρωταγωνιστές:
Η Άννα και η παρέα της
Θετική σκέψη
Θετική ή αρνητική σκέψη έχουν όλοι. Ενήλικες και παιδιά. Τα παιδιά που συχνά νιώθουν απογοήτευση, ήττα, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή τα παρατάνε εύκολα στο πρώτο εμπόδιο, θεωρούν ότι δεν εχουν άλλη επιλογή και εσωτερικεύουν τέτοιες αρνητικές σκέψεις.
Σύμφωνα όμως με την παιδοψυχολόγο, Tamar Chansky, είναι φυσιολογικό ένα παιδί εκφράζει αρνητικές σκέψεις. Αν όμως αυτό συμβαίνει σε τακτική βάση, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν στο να ξεπεράσει αυτήν την κατάσταση.
Το χριστουγεννιάτικο αυτό παραμύθι θέλει να μας βάλει στο πνεύμα των γιορτών. Χαρά, αγάπη, προσφορά και κυρίως θετική σκέψη και αισιοδοξία για τη ζωή.
Σχετικά άρθρα και βιβλία:
Δείξτε μας την αγάπη σας!


Συμβουλές
Αρκετές φορές έχουμε αναφέρει πως οι γονείς ειναι τα πρότυπα προς μίμηση των παιδιών. Και είναι αλήθεια. Οι γονείς ειναι η πρώτη επαφή με τον έξω κόσμο. Αν βλέπουν τους γονείς με θετική στάση στα πράγματα (προσοχή! άλλο θετική στάση και άλλο είμαι χαρούμενος με τα πάντα!), θα το μιμηθούν. Βλέποντάς σας θα το κατανοήσουν ασυνείδητα.
Οι λέξεις που ακούει ένα μικρό παιδί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, ακόμη και αν οι ενήλικες δεν το θεωρούμε σημαντικό. Παράδειγμα, ένα μικρό παιδί φτιάχνει ένα παζλ και δεν τα καταφέρνει παρόλο που έχουν γίνει οι κατάλληλεςυποδείξεις. Τότε ο γονιός αντί να πει “Ουφ, πάλι δεν τα κατάφερες. Σου το έδειξα τόσες φορές”, καλό είναι να ξεκινήσει με θετική διάθεση “Βλέπω ότι σε δυσκολεύει. Ψάξε να βρεις το πρόσωπο και μετά τα ρούχα του” ή “Αν σε δυσκολεύει, άστο για λίγο στην άκρη και θα το προσπαθήσεις πάλι αργότερα”. Οι λέξεις δείχνουν την διάθεση που έχουμε για τα πράγματα.
Τα παιχνίδια ρόλων μπορούν να δείξουν ότι υπάρχουν δύο όψεις σε κάθε περίπτωση. Δηλαδή, πάρτε κουκλάκια όπου το ένα θα είναι το πιο αισιόδοξο και το άλλο το πιο απισιόδοξο. Φτιάξτε διαλόγους ή καταστάσεις όπου το κάθε ένα θα λέει την άποψή του σύμφωνα με το χαρακτήρα του. Π.χ. ας πούμε ότι ένα αυτοκινητάκι χαλάει, ο ένας θα μπορούσε να πει “Αμάν αυτο το αμάξι, όλο χαλάει και τώρα δεν μπορώ να πάω βόλτα” και το άλλο να πει “Μμμμ χάλασε, αλλά είναι ευκαιρία να το πάμε στο μάστορα και να μας το κάνει ακόμη καλύτερο”
*αυτά τα παιχνίδια ρόλων μπορούν να τα παίξουν μεγαλύτερα παιδιά νηπιαγωγείου, όπου και η ομιλία τα βοηθάει και η νοητική τους σκέψη.