Εισαγωγή:
Ένα ηχογραφημένο παραμύθι που μιλά για την ευγνωμοσύνη, την εκτίμηση, τη περιπέτεια, την αναζήτηση, το θάρρος και την προσπάθεια. Οι μικροί μας πειρατές έζησαν μια περιπέτεια για την αναζήτηση του πιο νόστιμου μελιού στον κόσμο. Το θάρρος και η προσπάθειά τους, τους οδήγησε στην ανακάλυψη του μακρινού νησιού. Η περιπέτειά τους όμως αυτή τους έμαθε εκτιμούν όσα έχουν ήδη.
Ακούστε:
Συγγραφέας:
Αλεζίδου Ελένη
Χαρακτηριστικά:
Κατάλληλο για παιδιά 3-6 ετών
Πρωταγωνιστές:
Ο Μπριόζα ο πειρατής με το πλήρωμά του
Ευγνωμοσύνη
Η ευγνωμοσύνη είναι το συναίσθημα εκτίμησης που δείχνει ο αποδέκτης καλών πράξεων σε αυτόν που τις προσφέρει. Μας ωθεί να ανταμείψουμε τον άλλον για το καλό που μας έχει κάνει.
Η ανάπτυξη της ευγνωμοσύνης σε ένα παιδί είναι μεγάλης σημασίας καθώς το βοηθάει στην κοινωνική του ζωή αλλά και στην προσωπική του ανάπτυξη. Δείχνει γενναιοδωρία, ευχαρίστηση, σεβασμό και εκτίμηση για τη ζωή. Συνάδει με την ικανοποίηση από την ευτυχία, την αισιοδοξία, την ελπίδα και τη θετική ματιά των πραγμάτων. Μετά από έρευενες μελετητές βρήκαν ότι δεν υπάρχει συσχετισμός με άγχος, κατάθλιψη και αρνητικά συναισθήματα. Αντίθετα, άνθρωποι με ανεπτυγμένο το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης είναι καλύτεροι στη διαχείρηση αρνητικών ή στρεσογόνων περιστατικών ή καταστάσεων.
Έναν ισορροπημένο σαν χαρακτήρα άνθρωπο, απαλαγμένο από αρνητικά συναισθήματα, είναι αυτός που τον χαρακτηρίζει το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και της εκτίμησης. Ας οδηγήσουμε τα παιδιά προς αυτό το δρόμο, για να είναι πιο ευχάριστη και χαρούμενη η ζωή τους.
Σχετικά άρθρα και βιβλία:
Δείξτε μας την αγάπη σας!


Συμβουλές
- Χρήση αγαθών. Η ευγνωμοσύνη μαθαίνεται σε αυτές τις ηλικίες μέσω των αγαθών και κυρίως των παιχνιδιών. Όταν ένα παιδί έχει στη διάθεση του πολλά παιχνίδια συνήθως δεν δείχνει ενδιαφέρον και δεν παίζει για πολύ ώρα με αυτά. Αντιθέτως όταν υπάρχει περιορισμένος αριθμός παιχνιδιών, δείχνει ενδιαφέρον και βρίσκει περισσότερους και πιο ευρηματικούς τρόπους παιχνιδιού. Ας έχουμε υπόψιν, πως ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια, φέρνει αναστάτωση και εκνευρισμό στο παιδί. Το παιδί χρειάζεται την τάξη. Έτσι μια καλή τακτική είναι να μην υπάρχουν πολλά παιχνίδια διάσπαρτα μέσα στο δωμάτιο του. Κατι ακόμη που βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η εναλλαγή παιχνιδιών. Δηλαδή ανά διαστήματα αποθηκεύστε όλα ή ένα μέρος από τα παιχνίδια και δώστε του άλλα στη θέση τους. Η επανάληψη αυτού του κύκλου είναι βοηθητική για το παιδί. Γιατί έτσι σίγουρο πως για περισσότερη ώρα θα παίξει με τα “καινουρια” του παιχνίδια. Η πληθώρα αγαθών και η συνεχής απόκτηση πραγμάτων κάνει ένα παιδί να ζητά συνέχεια και να μην εκτιμά αυτά που ήδη έχει.
- Χρήση φράσεων. Η χρήση κάποιων λέξεων βοηθάνε να αναπτυχθεί η ευγνωμοσύνη σε έναν άνθρωπο. Η χρήση και η κατανόηση απλών λέξεων όπως “ευχαριστώ” ή “παρακαλώ” οδηγούν σε αυτό. Έτσι θα μάθει, να εκτιμά και αυτά που έχει ή του δίνουν, καθώς και τη συμπεριφορά των άλλων.