Ακούστε:
Συγγραφέας:
Αλεζίδου Ελένη
Χαρακτηριστικά:
Κατάλληλο για παιδιά 3 – 6 ετών
Πρωταγωνιστούν:
Η Μιμή και το καινούριο της πατίνι
Κυκλοφοριακή αγωγή
Το παραμύθι μας αυτό κάνει αναφορά στο θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής. Ένα θέμα σημαντικό, αφού απασχολεί την καθημερινότητά μας, την υγεία μας και τη ζωή μας. Όχι όμως μόνο τη δική μας, αλλά και των παιδιών μας. Για αυτό θα πρέπει να τους θέσουμε της βάσεις της κυκλοφοριακής αγωγής ήδη από πολύ νωρίς.
Οι κίνδυνοι στο δρόμο, η σωστή κυκλοφοριακή συμπεριφορά και η ασφάλεια των πεζών και των επιβατών είναι μερικές αρχές που τα παιδιά προσχολικής ηλικίας θα πρέπει να κάνουν κτήμα τους. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνουν προσεκτικά, υπεύθυνα, να τηρούν τους κανόνες που έχουν τεθεί και να φροντίζουν για την ασφάλειά τους. Όταν καταλάβουν τη σημασία της ασφάλειας στο δρόμο και στο αυτοκίνητο, θα μπορέσουν να τηρήσουν έστω απλούς και βασικούς κανόνες της σωστής αυτής συμπεριφοράς.
Ας μην ξεχνάμε πως ότι μάθει ένα παιδί από μικρή ηλικία, ό,τι δηλαδή κατανοήσει και γίνει κτήμα του, θα το ακολουθεί και στην υπόλοιπη ενήλικη ζωή του. Ας θέσουμε λοιπόν τις βάσεις για μελλοντικούς υπεύθυνους και σωστούς, πεζούς, επιβάτες και οδηγούς.
Σχετικά άρθρα και βιβλία:
Δείξτε μας την αγάπη σας!


Συμβουλές
Το παιδί μαθαίνει μέσα από παραδείγματα, μέσα από το βίωμα. Και η η κυκλοφοριακή αγωγή είναι βίωμα και πρώτα-πρώτα από το παράδειγμα των γονιών του. Το παιδί θα δει τουε γονείς του και θα πράξει ό,τι κάνουν εκείνοι.
Κατά τη διάρκεια της βόλτα σας, μπορείτε να του εξηγείτε ορισμένες συμπρειφορές και ορισμένα σήματα κυκλοφορίας, όπως π.χ. “Αυτό είναι το φανάρι και μας δείχνει πότε μπορούμε να περάσουμε απέναντι. Περνάμε μόνο όταν γίνει πράσινο και πάντα από τις διαβάσεις” ή “Φοράμε όλοι τη ζώνη μας στο αυτοκίνητο και τη βγάζουμε μόλις μας δώσει το σήμα ο οδηγός του αυτοκινήτου”.
Κάντε υποθετικά σενάρια. Έτσι θα καταλάβετε καλύτερα και ευκολότερα το τι γνωρίζει. Για παράδειγμα, κατά η διάρκεια του παιχνιδιού “Πω πω τρέχει πολύ γρήγορα αυτό το αυτοκινητάκι, αν όμως ξαφνικά πίσω από τον καναπέ βγει ένα παιδάκι τι θα γίνει;”.
Παίξτε παιχνίδια ρόλων, είναι κάτι που ενθουσιάζει τα παιδιά και μαθαίνουν τόσα από αυτά. Μπορείτε π.χ. μοιράσετε ρόλους. Κάποιος να κάνει τον οδηγό κρατώντας ένα στεφάνι, κάποιος τον τροχονόμο φορώντας ένα καπέλο και κάποιος τον πεζό κρατώντας μια τσάντα. Βάλτε φανάρια, πεζοδρόμια, διαβάσεις, STOP και ότι άλλο θέλετε και παίξτε ελεύθερα τηρώντας τους κανόνες. Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα αντικείμενα και παιχνίδια. Με το να υποδυθεί το ίδιο κάποιες τέτοιες σκηνές, σε προστατευμένο περιβάλλον, θα κατανοήσει καλύτερα και σε βάθος, τις σωστές οδικές συμπεριφορές.