Ακούστε:
Χαρακτηριστικά:
Κατάλληλο για παιδιά 2,5 – 6 ετών
Συγγραφέας:
Αλεζίδου Ελένη
Πρωταγωνιστές:
Η μικρή Μυρτώ και η αδερφή της.
Χωρικές έννοιες
«θέλεις να παίξουμε κρυφτό;». Είπε στην αδερφή της η Μυρτώ. Και έτσι ξεκινάει ένα παιχνίδι που στόχο έχει όχι μόνο τη διασκέδαση αλλά και την κατανόηση των χωρικών εννοιών. Δηλαδή έννοιες όπως “πάνω”, “κάτω”, “δίπλα”, “μέσα”, “έξω”, “μακριά”, “κοντά” κ.α.. Έννοιες αρκετά σημαντικές για τη ζωή και την καθημερινότητά μας, που αρχίζουν να μπαίνουν ήδη από τη βρεφική ηλικία. Σύμφωνα, με τον Piaget, Ελβετό φιλόσοφο και ψυχολόγο, τα θεμέλια της χωρικής αντίληψης και της γνώσης ξεκινούν ήδη από τη βρεφική ηλικία με την κίνηση του παιδιού στο χώρο.
Μέσα από το παιχνίδι και την εξερεύνηση το παιδί αντιλαμβάνεται τις έννοιες αυτές. Η κατανόηση τους βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους, να μπορούν να δίνουν σαφής και λεπτομερείς οδηγίες και να επικοινωνούν με τους γύρω τους. Τους προσφέρει καλύτερο προσανατολισμό στο χώρο και αργότερα καλύτερη κατανόηση μαθηματικών εννοιών. Επηρεάζει την συμμετοχή του σε κινητικά παιχνίδια και αθλήματα, στο παιχνίδι του καθώς και στην καθημερινότητά του.
Αυτή η διαδικασία έχει κάποια στάδια. Αρχικά αναγνωρίζει τις σχέσεις των αντικειμένων σε σχέση με των εαυτό του, έπειτα τη σχέση των αντικειμένων μεταξύ τους και τέλος τη σχέση των αντικειμένων σε αφαιρετικό επίπεδο. Όλη αυτή η διαδικασία ,για τις έννοιες αυτές, είναι βασική στην προσχολική ηλικία. Είναι η καταλληλότερη ηλικία για την κατανόηση των εννοιών αυτών.
Σχετικά άρθρα και βιβλία:
Πως η κατανόηση των χωρικών εννοίων μπορεί να βοηθήσει το παιδί στην κατανόηση των μαθηματικών;
Δείξτε μας την αγάπη σας!


Συμβουλές
- Παίξτε κινητικά παιχνίδια όπως π.χ. “Μπαίνω μέσα – βγαίνω έξω”, “Κάθομαι πάνω ή κάτω;”
- Παρατήρηση εικόνων σε βιβλία ή περιοδικά. Ανίχνευση και εντοπισμός προσώπων ή αντικειμένω μέσα στο χώρο. Η ευκαιρία αυτή είναι υπαρκτή σε κάθε φάση της καθημερινότητας. Από μια βόλτα μέχρι μια εικόνα που θα δείτε κάπου.
- Εκτέλεση απλών και συγκεκριμένων εντολών. “Δώσε μου την μπάλα που είναι κάτω από το τραπέζι” ή “πάρε το παιχνίδι που είναι μέσα στο κουτί” κλπ. Η σωστή εκτέλεσή τους δείχνει και την κατανόηση των εννοιών αυτών.