Η Νούλα, μια μικρή σταγόνα, ταξιδεύει σε γη, θάλασσα και ουρανό. Μια ζωή γεμάτη ταξίδια ανάλογα με τον καιρό και τις εποχές. Ένα ηχογραφημένο παραμύθι που αναφέρεται στον κύκλο του νερού.
Ακούστε:
Συγγραφέας:
Χαρακτηριστικά:
Κατάλληλο για παιδιά 3 – 6 ετών
Πρωταγωνιστές:
Η Νούλα, μια μικρή σταγόνα
Ο κύκλος του νερού
Το παραμύθι μας αυτό προσεγγίζει τις φυσικές επιστήμες και ειδικά τον κύκλο του νερού. Πολλοί ίσως σκέφτονται, γιατί να ασχοληθεί το παιδί μου με τις φυσικές επιστήμες. Είναι όμως ένα αντικείμενο που αγαπάνε τα παιδιά, καθώς λατρεύουν να παρατηρούν τη φύση και μπορούν να τους προσφέρουν πολλά. Οι φυσικές επιστήμες βάζουν τα παιδιά στη διαδικασία του προβληματισμού, του πειραματισμού, της ανταλλαγής απόψεων και γνώσεων, της επιχειρηματολογίας, στη δημιουργία υποθέσεων και της εύρεσης λύσεων. Μπαίνουν στη διαδικασία ενός επιστημονιού τρόπου σκέψης. Αυτός βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των επιστημονικών εννοιών, με τις οποίες θα έρθουν σε επαφή αργότερα.
Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος του νερού είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει τα μικρά παιδιά. Είναι φαινόμενα που μπορούν να τα δουν (βροχή, χιόνι, πάγος κλπ.) και να αναρωτηθούν για αυτά. Με την κατανόηση αυτού του θέματος μπορούν καταλάβουν τη διαδοχή των γεγονότων (από τη θάλασσα, ανεβαίνει στον ουρανό και πάλι γυρίζει στη θάλασσα), τη μεταβολή της κατάστασης του νερού εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων (ψύξη, θέρμανση) και φυσικά το κυριότερο τη σημασία του νερού στη ζωή μας και τη σωστή εκμετάλλευσή του. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο ή δυσνόητο για τα παιδιά ή τους ενήλικες που θα σχοληθούν με αυτά. Όμως όπως υποστήριξε ο Bruner, Αμερικανός ψυχολόγος, “κάθε διδακτικό αντικείμενο είναι δυνατόν να διδαχθεί αποτελεσματικά και με ειλικρίνεια σε κάθε παιδί και σε κάθε στάδιο ανάπτυξης”.
Σχετικά άρθρα και βιβλία:
Δείξτε μας την αγάπη σας!


Συμβουλές
- Με απλά μικρά πειράματα μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να κατανοήσει τις μεταβολές του νερού, εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων. Παραδείγματος χάριν, για να κατανοήσει πως λιώνουν οι πάγοι, πάρτε ένα παγάκι και αφήστε το έξω στο μπαλκόνι (προυπόθεση έξω να έχει κρύο) και ένα άλλο βάλτε το πάνω στο καλοριφέρ. Θα παρατηρήσει ποιο από τα δυο θα λιώσει γρηγορότερα και θα εξηγήσετε το γιατί. Θα αρχίσει να κατανοεί τις μεταβολές του νερού και κατ` επέκτασιν τον κύκλο του νερού.
- Μπορείτε να τυπώσετε κάποιες εικόνες με διάφορα γεγονότα και αφού συζητήσετε το τι απεικονίζουν, να του ζητήσετε να τα βάλει στη σωστή χρονική σειρά. Π.χ. εικόνες με σταγόνες, με ήλιο, με την εξάτμιση της σταγόνας, με χειμώνα και με χιόνι. Κάτι αντίστοιχο μπορείτε να κάνετε και να άλλα θέματα και κυρίως καταστάσεις της καθημερινότητας για να καταλάβει το παιδί την αλληλουχία και τη χρονική σειρά των γεγονότων.
- Εμπλέξτε το σε ερωτήσεις στις οποίες χρειάζετε να κάνει υποθέσεις για το αποτέλεσμα, όπως “Τι θα γίνει αν αφήσω τα απλωμένα ρούχα στη βροχή;” ή “Τι θα συμβεί αν ρίξω νερό πάνω στο βιβλίο;”